Transpiratia excesiva (hiperhidroza)

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza reprezintă un răspuns exagerat dat de glandele sudoripare, consecinţa  fiind creșterea cantităţii de transpirație, peste limita considerată normală.

 Poate apărea în orice zonă a corpului, însă cel mai des sunt afectate palmele, picioarele și axilele. Hiperhidroza afectează în mod egal ambele sexe și indivizi de orice vârstă. Afecţiunea este înrăutăţită de caldură şi stimuli emoţionali.

Boala poate fi idiopatică (de cauză necunoscută) sau secundară unor boli metabolice, boli febrile sau folosirii anumitor medicamente. De asemenea, poate fi generalizată, implicând întreaga suprafață corporală, sau focal, restrânsă la anumite zone anatomice, cel mai adesea zona axilară, palmară sau plantară.

 Hiperhidroza cauzează adesea un mare stres emoțional, ca și dificultatea exercitării activității profesionale. Această afecțiune are un impact negativ semnificativ asupra calității vieții pacienților, fiind un factor perturbator pentru aspectele sociale, profesionale și psihologice, cât și pentru starea de bine generală a pacientului.

Hiperhidroza axilară este cel mai des tip întâlnit, prezentă în aproape 80% din cazuri, urmată de hiperhidroza palmară și plantara.

În afară de disconfortul creat pacienților de această afecțiune, hiperhidroza poate cauza diverse afecțiuni dermatologice. Din cauza umidității tegumentului, pacienții pot dezvolta infecții cutanate, dermatite iritative, eczeme. O altă consecință a hiperhidrozei este posibila apariție a bromhidrozei. Aceasta este o afecțiune cronică, definită prin prezența unui miros corporal neplăcut.

În cazul hiperhidrozei axilare și palmare, cea mai rapidă și eficientă opțiune pare să fie injectarea de toxină botulinică, aceasta având puține reacții adverse. 

In ce consta tratamentul hiperhidrozei cu toxina botulinica?

Tratamentul hiperhidrozei cu toxina botulinica consta in aplicarea initial a anestezicului local apoi se  injecteaza toxina botulinică la nivelul zonei/zonelor afectate. O dată ce începe să își facă efectul botoxul va diminua cantitatea de transpirație secretată de glandele sudoripare. Efectul final se va observa la aproximativ 5-7 zile după intervenție, fiind maximal la 14 zile post injectare. Remanența este cuprinsă între 6 și 8 luni, în funcție de organismul pacientului. 

Posibilele reactii adverse imediate sunt: minim discomfort in zona injectata, roseata in punctul de injectare, usor edem,  usoara echimoza (vanataie).

Recomandari

 Va puteti relua activitatea imediat dupa procedura

Reactiile adverse sunt rare si nu apar la toate persoanele, printre acestea se numara: inrosirea pielii injectate, senzatie de tensiune la nivelul pielii, durere la locul de punctionare, amorteala la locul de injectare, vanataie/ durere/arsura/usturime la locul de injectare. Acestea sunt temporare!

Nu aveti voie sa masati zona injectata timp de 12 ore de la injectare.

Nu aveti voie sa mergeti la sauna sau sa faceti baie/dus fierbinte in primele 12 ore post-injectare

Intervalul intre tratamente nu trebuie sa fie mai frecvent de 3 luni

Este nevoie sa luati in calcul faptul ca procedura trebuie repetata periodic pentru a mentine rezultatul.