Carcinomul spinocelular (CSC

Ce este carcinomul spinocelular?

Carcinomul spinocelular  este al doilea cancer ca incidență dintre cancerele cutanate care se dezvoltă în celulele scuamoase aflate în straturile mijlocii și superioare ale epidermei.

De obicei, acest tip de cancer apare din cauza unei expuneri îndelungate la radiații UV, indiferent dacă sunt de la soare sau de la saloanele de bronzat artifical.

Spre deosebire de carcinomul bazocelular, cel spinocelular are potential agresiv mai mare, mai ales daca nu este tratat devreme.

Localizarile cele mai frecvente sunt pe zonele expuse la soare cum sunt scalpul, fata, urechile, mainile dar pot aparea si pe zone de mucoase, in mod clasic pe buze.

Care sunt factorii de risc in aparitia carcinomului spinocelular?

Factorii care pot crește șansele apariției carcinomului spinocelular sunt:

  • Pielea deschisă la culoare datorita cantitatii mici de pigment (melanină) ce determina protecție mai putina în fața razelor UV.
  • Persoanele cu păr blond sau roșcat și ochi verzi sau albaștri suferă mult mai des de arsuri solare și au mult mai multe șanse să dezvolte cancer de piele decât persoanele cu piele mai închisă la culoare.
  • Expunere excesivă la soare. Prea multe raze UV cresc riscul apariției carcinomului spinocelular. Petrecerea unui timp îndelungat la soare – în special fără creme de protecție solară sau haine – crește și mai mult riscul cancerului de piele.
  • Arsuri solare repetate. Cei care au avut de mai multe ori arsuri solare în copilărie și adolescență au mai multe șanse să dezvolte carcinom spinocelular  la maturitate. Și adulții cu arsuri solare repetate prezintă același risc.
  • Predispoziția pentru leziuni precanceroase. Leziunile precanceroase, precum keratoza actinică sau boala Bowen, cresc șansele apariției carcinomului spinocelular.
  • Recurența. Pentru persoanele care au avut carcinom spinocelular  este posibil să facă acest cancer din nou pe altă zonă vulnerabilă.
  • Un sistem imunitar slăbit. Oamenii cu un sistem imunitar mai slăbit au un risc mai crescut de cancer. Aici sunt incluși și cei care au leucemie sau limfom, precum și cei care sunt sub tratament imunosupresor, cum ar fi persoanele care fac transplant de organe.
  • Boli genetice rare. Persoanele care suferă de xeroderma pigmentosum, care cauzează o sensibilitate extremă la lumina soarelui, prezintă un risc crescut de apariție a cancerului de piele.

 

Cum recunoastem carcinomul spinocelular?

CSC apare de obicei sub forma unei plăci îngroşate, aspre şi solzoase şi care poate sângera ușor dacă este lovită. Deasemenea  apare ca o rană deschisă cu  marginea în relief şi cruste la suprafaţă acoperind baza grunjoasă şi proeminentă. Adesea apare pe buze și în zonele de traumatism cronic.

Tratamentul carcinomului spinocelular

Excizia Chirurgicală

In cadrul acestei intervenții, medicul foloseşte un bisturiu pentru a îndepărta în totalitate tumora, împreună cu o porțiune înconjurătoare din pielea aparent normală, ca margine de siguranţă. Incizia este apoi închisă in functie de dimensiunea defectului ramas dupa indepartarea tumorii fie prin sutura directa, fie cu ajutorul lamborilor locale sau grefelor de piele,  iar tumora este dusă la laborator unde va fi examinată la microscop pentru a verifica dacă toate celulele maligne au fost îndepărtate.

Radioterapia

Radioterapia ca metodă unică de tratament este preferată pentru tumorile care sunt greu de îndepărtat chirurgical sau în cazul pacienţilor cu vârstă înaintată sau cu  stare generală de sănătate precară, care nu ar tolera o intervenție chirurgicală mare.

De asemenea se poate utiliza în combinație cu tratamentul chirurgical, fie anterior intervenției chirurgicale pentru a micșora dimensiunile tumorii și a ușura excizia, fie după intervenția chirurgicală, pentru a distruge eventualele cuiburi de celule tumorale rămase neobservate în piele. În ambele situații poate crește șansele de vindecare.

Evolutia fara tratament

Depistat în fază timpurie, CSC este aproape întotdeauna vindecabil. Cu cât tumora a crescut însă mai mult, cu atât va fi nevoie de un tratament mai complex. 

In unele situatii cand tumora este invaziva local (ureche, nas, ochi, degete) se asociaza cu amputatii si distrugeri tisulare ireversibile.

CSC poate metastaza către alte organe ale corpului.