Carcinomul bazocelular

Ce este carcinomul bazocelular?
Așa cum indică și denumirea lui, carcinomul bazocelular (CBC) este o formă de cancer de piele care apare la nivelul celulelor bazale situate în partea inferioară a epidermului.
În acest moment, 80% dintre cazurile de cancer de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom bazocelular, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere.
De ce apare carcinomul bazocelular?
La fel ca în majoritatea cancerelor de piele, principala cauză pentru apariția carcinomului bazocelular este expunerea îndelungată la soare.
Potrivit datelor actuale, peste 90% dintre toate cazurile de cancere de piele, printre care și carcinomului bazocelular, sunt cauzate de expunerea excesivă la raze UV naturale (provenite de la soare) sau artificiale (produse de solare sau alte astfel de aparate de bronzat).
Factori de risc
- Fototipul deschis la culoare (I, II)
- Expunerea la soare
- Factor geografic: populaţii care trăiesc la altitudini mai mari
- Expunerea la arsenic, radiaţii ionizante, gudroane
- Activităţi cu expunere la factorii de risc sus-menţionaţi
- Sistemul imunitar este un alt factor care joacă un rol important în apariția sau prevenirea carcinom bazocelular. Persoanele al căror sistem imunitar este compromis, cum ar fi pacienții cu HIV sau cei care au beneficiat de un transplant, sunt mai predispuși la apariția CBC multiple. Studiile clinice au arătat că pacienții aflați sub tratament cu medicamente imunosupresoare sunt supuși unui risc de 10 ori mai mare de a dezvolta această afecțiune.
Semnele si simptomele carcinomului bazocelular
Simptomele carcinomului bazocelular apar, de obicei, în zonele de piele expuse la soare, precum fața, scalpul, umerii, pieptul, gâtul și spatele.
Printre cele mai comune simptome ale CBC se numără:
- pete roșiatice sau zone iritate care persistă;
- leziuni asemănătoare unor cicatrici, de culoare albă sau gălbuie;
- răni care rămân deschise și sângerează timp de câteva săptămâni, se închid si se redeschid;
- excrescențe roz, cu o depresiune centrală;
- noduli lucioși, de culoare roșie, roz sau albă.
Cum se pune diagnosticul carcinomului bazocelular?
Carcinomul bazocelular are o evolutie lenta, diagnosticul se pune pe baza examinarii dermatoscopice coroborata cu examinarea clinica, iar confirmarea este data de examentul histopatologic.
Tratamentul carcinomului bazocelular
Tratamentul de electie este cel chirurgical, tumora se îndepărteaza chirurgical, împreună cu o porțiune de piele înconjurătoare, pentru a garanta eliminarea tuturor celulelor canceroase, obligatoriu aceasta se trimite la biopsie pentru confirmarea diagnosticului.