Sindromul de canal carpian

Ce este sindromul de canal carpian si cum se poate trata?

Ce este sindromul de canal carpian?

Sindromul de canal carpian apare atunci cand nervul median sufera o compresiune la nivelul canalului carpian, acesta reprezinta spatiul anatomic aflat pe fata palmara a articulatiei pumnului intre oasele carpului si retinaculul flexorilor prin care  nervul median trece impreuna cu tendoanele flexoare  pentru a ajunge de la nivelul antebratului la nivelul mainii. Reprezinta, asadar, un spatiu cu un volum relativ fix, orice modificare a unei structuri anatomice de la acest nivel antrenand modificari de presiune cu repercusiuni asupra celorlalte structuri. Nervul median are doua tipuri de fibre, senzitive si motorii, iar suferinta acestora se traduce clinic initial prin parestezii, adica furnicaturi la nivelul degetului mare, degetului II, III si IV. Ulterior, in lipsa tratamentului, pacientii incep sa resimta amorteli dar si durere de intensitate crescuta care se agraveaza mai ales in timpul noptii. In stadiile tardive ale bolii, apar atrofiile musculare cu dificultatea sau chiar imposibilitatea efectuarii miscărilor fine precum inchiderea nasturilor sau folosirea unui stilou.

Care sunt cauzele sindromului de canal carpian?

In cele mai multe cazuri,  nu se poate identifica o cauza directa a iritatiei nervului median, ci, mai degraba, un cumul de factori de risc precum diabetul zaharat,  obezitatea, poliartrita reumatoida, hipotiroidismul, boala renala, sarcina , amiloidoza sau utilizarea unor medicamente. La toate acestea se adauga efectuarea unor miscari repetitive sau mentinerea indelungata a mainii intr-o anumita pozitie ca, de exemplu, atunci cand folosim un mouse la computer.

Diferite formatiuni tumorale benigne precum lipoamele sau neurofibroamele pot creste presiunea in tunelul carpian. De asemenea, tenosinovita (inflamatia invelisului tendoanelor) sau fracturile oaselor carpului pot determina acelasi lucru.

Care sunt simptomele sindromului de canal carpian ?

Simptomele sindromului de canal carpian încep de obicei progresiv și includ următoarele:

Furnicături sau amorțeală. La început, pacientul simte furnicături și amorțeli la nivelul degetelor sau mâinii. În general, degetele afectate sunt degetul mare, indexul, mijlocul sau inelul, dar nu degetul mic. Cu timpul, senzația de amorțeală poate deveni constantă.

Slăbiciune. Este posibil ca pacientul să simtă slăbiciune în mâini și să scape obiecte din mână. Acest lucru se poate datora amorțirii mâinii sau slăbiciunii mușchilor degetului mare, care sunt, de asemenea, controlate de nervul median. 

Diagnosticarea  timpurie și tratamentul adecvat sunt importante pentru a preveni deteriorarea permanentă a nervilor.

Cum se stabileste diagnosticul?

Desi simptomele relatate de pacient si examenul clinic al mainii sunt inalt sugestive, pentru confirmarea diagnosticului este necesara efectuarea unor investigații speciale:

– electromiografia

– studiile de conducere nervoasa

Acestea releva gradul de afectare a nervului median si a musculaturii inervate de acesta. 

Ce metode de tratament sunt disponibile?

In stadiile incipiente, tratamentul nechirurgical reprezinta prima optiune terapeutica. Acesta consta in evitarea miscarilor repetitive si a mentinerii prelungite a mainii intr-o pozitie fixa sau in utilizarea unor orteze care imobilizeaza articulatia pumnului, in special noaptea si la efort fizic.

In stadiile mai avansate, singura metoda eficienta este procedura chirurgicala de decompresie a tunelului carpian. 

Cum se desfasoara operatia?

Operația  se realizează prin abord clasic, pe cale deschisa, aceasta fiind metoda cu cea mai mare rata de succes deoarece obtine o eliberare completa a nervului median si durează aproximativ 30 de minute. Cel  mai des se realizeaza cu  anestezie locala.

Dupa realizarea anesteziei, se incizează pielea pe fata palmara a pumnului pe o lungime de aproximativ 3-4 cm iar apoi se sectioneaza retinaculul flexorilor (ligamentul transvers al carpului) pentru a elibera nervul median. Ulterior, se sutureaza pielea,  se aplica un pansament.

Ce se intampla dupa operatie?

Amorțeala și senzația de furnicatura pot dispărea repede sau treptat. Poate dura câteva luni pentru ca forța în mână și încheietura mâinii să revină la normal. Simptomele tunelului carpian pot să nu dispară complet după operație, mai ales în cazurile severe.

Care sunt   indicatiile postoperatorii?

  • schimbarea pansamentelor la 2-3 zile
  • indepartarea materialului de sutura  (fire) la 14 zile postoperator
  • imobilizare in atela gipsat 3-4 zile
  • evita traumatismele locale
  • mana in pozitie elevata 7-10 zile