Labioplastia

Ce este labioplastia?
Labioplastia este o procedura chirurgicala care are rolul de a reduce marimea si de a corecta forma labiilor. Acestea sunt formate din labia minora (zona interioara) si labia majora (zona exterioara), iar interventia se poate face pentru una din aceste zone, insa cea mai comuna interventie este cea pentru labia minora.
Cand este necesara labioplastia?
Marimea si dimensiunea labiilor difera de la femeie la femeie, insa atunci cand labiile sunt alungite sau prea mari, excesul de tesut poate produce disconfort sau ingreuna activitatea sexuala si exercitiile fizice, mai mult chiar genera dureri.
Labiile prea mari pot fi vizibile in mod neplacut intr-o vestimentatie mai stramta.Unele femei pot avea din nastere labii mari, care cresc in dimensiuni de-a lungul vietii, dupa o nastere sau din cauze hormonale. Chiar daca labiile alungite sau care au multe pliuri sunt perfect normale, majoritatea femeilor nu sunt multumite de aspectul lor. In aceste situatii, labioplastia reprezinta solutia potrivita pentru obtinerea unor labii cu aspect estetic, prin corectarea marimii si a formei.
Cel mai frecvent este vorba despre micsorarea labiilor mici
– labiile mici sunt prea mari si devin vizibile spre exemplu atunci cand persoana poarta un costum de baie sau un pantalon stramt.
Tehnica chirurgicala potrivita este aleasa in functie de specificul pacientei si al problemei care se doareste remediata. Scopul este de a contura forma si marimea labiilor intr-o forma si un aspect natural, foarte important, conservand sensibilitatea acestora.
Desfasurarea interventiei chirurgicale
Interventia se poate desfasura cu anestezie locala, dar si cu sedare sau anestezie generala.
In cazul anesteziei locale, vi se va aplica o crema anestezica ce scade disconfortul resimtit in momentul efectuarii anesteziei local.
Nu exista o tehnica chirurgicala perfecta! Labioplastia poate fi efectuata printr-o multitudine de tehnici chirurgicala, pentru a obtine rezultatele estetice si functionale dorite.
Printre tehnicile chirurgicale pe care le folosesc se gaseste:
- metoda excizie mucosei ce proemina in exteriorul labilor mari. Este ideala pentru femeile cu labii mici alungite si subtiri, hiperpigmentate la extremitate. (“Edge excision”)
- excizie mucoasei in forma de “V”, ce include portiunea cea mai proemimenta a labiei mici. Aceasta metoda mentine un aspect mai anatomic al labilor („Wedge excision”)
- excizia unei portiunii superficiale (dezepidermizare) din labia mica, in vederea reducerii dimensiunilor, insa cu pastrarea unui aspect anatomic.
- excizia mucoasei ce proemina la nivelul clitorisului.
Recomandari postoperatorii
- Primele 3-5 zile sunt cele mai neplacute, atunci cand este atins un maxim al inflamatiei, manifestata prin edem si durere; chiar si zona situata in dreptul sau deasupra clitorisului poate fi umflata, iar aspectul foarte umflat o sa va alarmeze – este normal! Pe masura ce edemul se resorbe o sa apara asimetrii intre labile mici- este normal!
- Urmati tratamentul medicamentos: antibiotic, AINS, protector gastric, antihistaminic;
- Este posibil sa gasiti mici picaturi de sange pe comprese in primele zile – este normal!
- Este posibil sa resimiti usturime in momentul in care urinate. Pentru a diminua acest discomfort, atunci cand urinati, puteti aplica apa termala (spray) pe incizii, astfel incat in momentul urinarii sa se produca diluarea acesteia si scaderea discomfortului.
- Veti igieniza zona genitala dupa fiecare urinare/defecare: toaleta cu servetele intime, uscarea zonei si tamponarea cu o compresa imbibata in betadina.
- Lasati pe cat de mult posibil zona fara slip si aplicati Betadina crema
- In momentul mersului, o sa simtiti discomfort, astfel ca este indicat sa va luati cateva zile libere (minim 3).
- Nu purtati lenjerie sau pantaloni mulati in prima saptamana. Aceasta recomandare se poate prelungi in functie de cum va simtiti (edem, jena la mers).
- Activitate sexuala vaginala este indicat sa inceapa la 4 saptamani postoperator. Pentru ca zona este inca sensibila, este indicat sa luati lucrurile treptat. Frictiunea si aportul mare de sange in momentul stimularii sexuale pot determina sangerare si edem.
- Corpul fiecarei femei este unic si etapele de recuperare pot varia.
Care sunt complicatiile posibile?
Ca la orice operatie, trebuie mentionat ca si in cazul labioplastiei pot sa apara urmatoarele complicatii:
- Sangerari;
- Infectii;
- Dehiscente la niveluln plagii;
- Cicatrici hipertrofice
- Sensibilitate scazuta in zona organelor genitale.