Maladia Dupuytren

Ce reprezinta maladia Dupuytren?
Maladia Dupuytren, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de fibromatoză palmară, este o afectiune fibroproliferativa, invalidanta, localizata la nivelul fetei palmare a mainii ce determina retractia progresiva in flexie a unuia sau mai multor degete cu imposibilitatea realizarii miscarilor de extensie (degetele nu mai pot fi intinse), aceasta poate afecta în cazuri rare și penisul (boala Peyronie), talpile -boala Ledderhose (fibromatoza plantara).
In stadiul incipient se observa aparitia unui nodul in palma,aderent la tegument si la planul profund care progresiv se transforma intr-un cordon fibros ce determina retractia degetului in flexie si afectarea functionalitatii acestuia.
Poate fi afectat oricare deget,dar apare mai frecvent la inelar si degetul mic.
Scopul tratamentului chirurgical este de a corecta deformarea de la nivelul degetului sau degetele afectate cu restabilirea funcției si prevenirea complicatiilor de la nivelul structurilor articulare si ligamentare,respectiv blocarea articulatiilor degetelor afectate si retractia structurilor ligamentare cu afectarea importanta a funcționalității.
De ce apare boala Dupuytren?
Cauzele apariției sunt încă necunoscute, însă exista anumiti factori care cresc riscul declanșării, și anume: stresul, afecțiuni precum diabet, epilepsie, obiceiuri vicioase (fumat, consum excesiv de alcool), factori ereditari și imunologici.
Este mai frecventă în rândul bărbaților decât în rândul femeilor , in aproximativ jumătate dintre cazuri, aceasta afectează ambele mâini.
In ce consta interventia chirurgicala?
Tratamentul chirurgical consta in excizia bridelor retractile impreuna cu fascia palmara afectată. În majoritatea cazurilor, tehnica aleasă constă într-o incizie transversală în palma care poate fi prelungită, în funcție de cât de avansată este aceasta, spre zona degetelor afectate (în zig-zag), pentru a evita cicatricile de contracție și afectarea nervilor, a vaselor de sânge învecinate.
Interventia se poate realiza sub anestezie locoregionala sau generala in functie de severitatea afectiunii.
In ce consta ingrijirea postoperatorie?
Ingrijirea postoperatorie presupune schimbarea pansamentelor la 2-3 zile, indepartarea firelor la 12-14 zile ,purtarea unei atele gipsate in extensie timp de 10-12 zile, pozitia elevată a mainii, recuperare medicala pentru redobandirea mobilitatii si fortei degetelor.
Ce se intampla in cazul amanarii interventiei chirurgicale?
- imposibilitatea folosirii mainii
- limitarea mobilitatii
- retractie severa cu blocarea ireversibila a articulatiilor si ulterior amputatie digitala
- afectarea pediculilor vascular cu aparitia anesteziei digitale si a tulburarilor trofice
Boala Dupuytren nu are o progresie continuă, ci evoluează în puse, cu perioade active şi inactive alternante, a căror durată variază de la un bolnav la altul durata medie de evoluţie a bolii Dupuytren este de aproximativ 4-5 ani, după care leziunile se stabilizează, fixând degetele în flexie şi limitând astfel funcţionalitatea mâinii