Augmentarea mamara

Marirea sanilor cu implanturi de silicon (mamoplastia de augmentare) este o procedura chirurgicala ce are ca scop marirea volumului si imbunatatirea formei sanilor prin plasarea chirurgicala a unui implant siliconic in spatele sanului.

 Efectul procedurii de augmentare mamara nu consta numai in imbunatatirea aspectului fizic, cat si in cresterea increderii in sine.

Sunt o buna candidata pentru interventia de augmentare mamara?

Daca sunteti sanatoasa fizic, aveti asteptari realiste si doriti sa aveti sanii mariti intr-un mod rezonabil, atunci sunteti o candidata potrivita pentru aceasta interventie.

Totodata puteti opta pentru interventia de augmentare mamara daca :

 • aveti sanii asimetrici;
 • credeti ca sanii dumneavoastra sunt prea mici si in dizarmonie cu restul corpului;
 • sanii dumneavoastra nu mai au forma si dimensiunea initiala, consecutive alaptarii sau pierderii in greutate;
 • aveti o malformatie congenitala;
 • vreti sa imbunatatiti modul in care va simtiti.

Ce tip de implant mamar  mi s-ar potrivi?

Implantele mamare sunt disponibile in diferite marimi, forme si texturi, acestea sunt alese dupa o discutie detaliata privind dorintele si diverse aspecte anatomice ale corpului dumneavoastra (inaltime, forma toracelui, dimesiunea toracelui etc).

In ce consta pregatirea preoperatorie?

Daca fumati, ar fi indicat sa va opriti cu 2 saptamani inainte. Fumatul interfera cu procesul de vindecare si modelarea a cicatricii.

Anumite medicamente (antiinflamatoarele, anticoagulantele, antiagregantele) pot creste riscul de sangerare, astfel ca, oprirea lor se va face dupa un consult cu medical ce va prescis aceste medicamente pe termen lung.

Pentru a examina sanul nu doar la exterior, ci si la interior, trebuie sa faceti o mamografie/ecografie mamara prin care sa va fie indicat scorul BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Database System), totodata este necesar un set de analize uzuale .

In ce consta  interventia chirurgicala?

Interventia chirurgicala se desfasoara sub anestezie generala, iar durata interventiei variaza in functie de tehnica folosita, de pozitia implantului si de anatomia dumneavoastra.

Inciziile pentru plasarea implantului pot fi: inframamara, periareolara sau transaxilara. Fiecare incizie are avantaje si dezavantaje, ce vor fi discutate in detaliu in momentul consultului.

Cea mai folosita incizie este cea inframamara. Locul incizie se determina impreuna cu chirurgul estetician in functie de aspectul si forma sanului, precum si de asocierea altor procedee chirurgicale la nivelul sanului (reductie, mastopexie).

Unul dintre cei mai importanti factori in obtinerea unei augmentari de success, este plasarea implantului. Aceasta se poate face subglandular (intre glanda mamara si muschiul pectoral) sau subpectoral (total sau partial sub muschiul mare pectoral).

Pozitionarea subglandulara reduce timpul interventiei chirurgicale si cel de recuperare. Poate fi mai putin dureros decat plasarea subpectorala si se poate reinterveni mai usor in cazul unei viitoare operatii. Implantul suglandular poate fi mai usor simtit la palpare decat cel submuscular.

Implantul pozitionat submuscular poate avea drept consecinte o recuperare mai lunga si mai dureroasa decat implantul subglandular. Are un risc mai scazut de contractie capsulara si poate oferi acces mai usor catre obtinerea de imagini mamografice.

Pozitionarea implantului depinde de tipul acestuia, gradul de marire dorit, conformatia corporala si recomandarile chirurgului.

Inciziile vor fi suturate cu fire plasate sub piele, ceea ce nu va necesita indepartarea lor. 

Care sunt recomandarile  post-operatorii?

 •  Primele 3-5 zile sunt cele mai neplacute, atunci cand este atins un maxim al inflamatiei, manifestata prin edem si durere;
 • Urmati tratamentul medicamentos: antibiotic, AINS, protector gastric;
 • Veti purta o bustiere 24/24 de ore in primele 3 saptamani, apoi 12h /zi in urmatoarele 2 saptamani;
 •  Veti aplica peste steri-strip (adezivi chirurgicali) la 2-3 zile solutie  betadina;
 • Nu trebuie sa stati numai in pat, ci sa va miscati prin casa in primele zile postoperatorii, pana va reluati activitatea la locul de munca;
 • Puteti sa faceti dus la 3 zile  postoperator, fara a freca steri-strip-urile cu buretele;
 • Nu este indicat  sa conduceti masina in prima saptamana;
 • NU EXISTA FIRE, astfel ca la 2 saptamani, vi se vor indeparta doar niste plasturi pusi peste incizie;
 • Trebuie sa evitati  orice efort fizic în primele 2 sapt, care v-ar putea determina cresterea pulsului si in consecinta cresterea riscului de sangerare;
 • In primele 6 saptamani nu trebuie sa ridicati cu o mana mai mult de 4 kg;
 • Nu aveti voie sa faceti miscari rapide, bruste su repetitive cu membrele superioare timp de 6 saptamani dupa operatie;
 • Aveti voie sa mergeti la sala de fitness dupa 3 saptamani postoperatorii, insa nu aveti voie sa faceti exercitii folosind bratele sau muschii pectoral. Este obligatoriu sa purtati bustiera cand faceti sport;
 • In primul an trebuie sa evitati expunerea cicatricilor la radiatii UV (soare/solar), existant riscul hipertigmentarii acestora; 
 • Maturarea cicatricei se face la un an de la interventie, cand ar trebui sa fie sidefie si putin mai deschisa decat culoarea normala a tegumentului vecin. Cicatrizarea poate fi ghidata spre obtinerea unui aspect cat mai estetic prin folosirea gelurilor cicatricante care va vor fi prescrise la externare.
 • Este contraindicata in primele 3 luni purtarea sutienului cu push-up sau sarma;
 • Este contraindicata in primele 3 luni sa dormiti pe burta;
 • Este contraindicate fumatul timp de 2 saptamani postoperatorii, pana cand se indeparteaza steri-strip-urile;
 • Vanataile si tumefierea sanilor sunt normale postoperator;
 • Consult periodic la 2 – 4 – 6 saptamani, 3 luni , 6 luni, 1 an si apoi o data/an postoperator.

 

Ce ar trebui sa stiu despre rezultat?

Aspectul final al mamoplastiei de augmentare se poate vedea la 8-10 luni dupa operatie.  Gravitatia si procesul normal de imbatranire afecteaza forma si marimea sanilor tuturor femeilor. În cazul in care, dupa o anumita perioada de ani, nu mai sunteti multumita de aspectul sanilor Dvs., puteti alege sa schimbati implanturile sau sa va supuneti unei operatii de mastopexie (ridicare mamara) pentru a restaura conturul sanilor. 

Sarcina si alaptarea pot altera marimea si forma sanilor  si pot afecta rezultatul pe termen lung al augmentarii mamare. De asemenea, oscilatiile mari in greutate si menopauza pot afecta aspectul sanilor cu implanturi.