Melanomul

Melanomul este o forma de cancer de piele cu punct de plecare de la nivelul  melanocitelor, celulele care produc pigmentul pielii.

Este cea mai severă formă de cancer cutanat, ce se caracterizeaza prin creşterea necontrolată a celulelor care produc pigment (melanocite).

Numarul cazurilor de melanom este in crestere de cel putin trei decenii. Acest tip de cancer este de 20 de ori mai frecvent la oamenii albi, comparativ cu afro-americanii.

Melanomul disemineaza ( metastazeaza)?

Daca nu este depistat precoce si tratat, melanomul se poate intinde (metastaza) la ganglionii limfatici si la organelor interne. Plamanii si ficatul sunt tinte frecvente.

Unde se localizeaza melanomul? 

Melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, însă anumite zone sunt mai expuse riscului decât altele. De exemplu, specialiștii afirmă că numai un procent de aproape 30% din toate cazurile de melanom încep într-o aluniță și că peste 70% dintre acestea apar pe pielea cu aspect normal. În cazul bărbaților, melanomul apare frecvent pe piept și pe spate, în timp ce la femei afectează în special picioarele.

Care sunt factorii ce favorizeaza aparitia melanomului?

Cu totii suntem predispusi la melanom, insa exista cativa factori de risc care faciliteaza aparitia acestui tip de cancer de piele:

  • Piele
  • a foarta alba – persoanele care au pielea foarte alba beneficiaza de mai putina melanina, adica de mai putin pigment. Ceea ce inseamna ca beneficiaza totodata si de mai putina protectie impotriva radiatiilor UV, Drept urmare, persoanele blonde, roscate, cu ochi deschisi la culoare sau cu pistrui sunt mai predispuse arsurilor solare, deci si melanomului, comparativ cu persoanele brunete, cu o piele mai inchisa la culoare.
  • Istoric bogat in ceea ce priveste arsurile solare – numarul arsurilor solare avute de-a lugul timpului contribuie la aparitia melanomului.
  • Expunerea
    excesiva la radiatiile UV – radiatiile ultraviolete, fie ca provin direct de la soare, fie ca provin de la lampile UV din solar, cresc riscul de aparitie a melanomului. Odata ce intra in contact cu pielea, aceste radiatii schimba structura ADN-ului celular, moment in care se poate produce o anomalie ce declanseaza aparitia melanomului.
  • Existenta multor alunite pe piele – persoanele care au peste 50 de alunite pe tot corpul prezinta risc crescut de melanom. De asemenea, si alunitele cu o forma ciudata ori care isi schimba forma si textura indica o predispozitie pentru acest tip de cancer de piele. De aceea, este indicat sa mergi in mod regulat la medicul dermatolog, pentru un control de rutina.
  • Istoric in familie in ceea ce priveste melanomul – daca o ruda apropiata, de gradul 1 sau 2, a avut melanom, ai sanse mai mari sa dezvolti si tu, la randul tau, acest tip de cancer de piele.
  • Sistem imunitar slabit – persoanele care au imunitatea slabita din cauza altor afectiuni ori din cauza unui tratament medicamentos pe care il urmeaza sunt mai predispuse melanomului intrucat sistemul imunitar nu lupta pentru a proteja organismul. 
  • Nevi atipici/displazici.
  • Nevi congenitali gigantici.

Ce persoane sunt mai predispuse pentru a dezvolta melanom?

Riscul de melanom creste odata cu varsta. Persoanele care se expun de-a lungul vietii in mod repetat si excesiv la soare, deci la radiatiile UV, au sanse mai mari sa dezvolte melanom.

Cum este diagnosticat melanomul?   

Examinarea clinica si dermatoscopia determina intodeauna un diagnostic de suspiciune.

O alunita nou aparuta sau una  deja existenta care îşi modifică forma, dimensiunea sau culoarea sau una care arată diferit – este un semnal de alarmă important pentru melanoma.

Regula ABCDE descrie caracteristicile unei aluniţe care poate fi melanom şi este un ghid care ajută la monitorizarea modificărilor apărute la nivelul pielii:

(Asimetrie)
o parte nu se potriveşte cu cealaltă

(Margine)
marginile sunt neregulate

(Culoare)
aluniţa/pata nu are aceeaşi culoare pe toată suprafaţa (poate avea culori diferite sau nuanţe diferite ale aceleiaşi culori)

(Diametru)
mai mare de 6 mm (deşi uneori melanoamele pot fi mai mici)

(Evoluţie)
pata îşi modifică dimensiunile, forma sau culoarea

Oricare dintre aceste semnale de alarmă trebuie discutate cu medicul, în special dacă există factori de risc de apariţie a melanomului.

Singura metoda prin care rezulta un diagnostic de certitudine, adica sigur, este examinarea celulelor tumorale la microscop. Examinarea histopatologica se realizeaza in laborator de catre medicul specialist anatomopatolog. Aceasta etapa esentiala pentru diagnostic se poate face doar dupa excizia chirurgicala a fragmentului suspect impreuna cu un tesut sanatos din jurul si dedesubtul fragmentului tumoral.    

Protocolul de tratament al Melanomului    

Protocolul de tratament are cateva etape distincte:

Dupa examinarea clinica si dermatoscopie, ne orientam catre un diagnostic de suspiciune. 

Ulterior, o etapa esentiala o reprezinta excizia formatiunii de catre un chirurg plastician si analiza tesutului de catre anatomopatolog. Diagnosticul de certitudine dicteaza conduita terapeutica ulterioara. 

In cazul melanomului se impune efectuarea unei limfoscintigrafii, identificarea ganglionului santinela si trimiterea lui catre examen histopatologic. In aceeasi etapa se efectueaza si reexcizia tegumentului de la nivelul caruia s-a aflat melanomul. In cazul in care defectul obtinut in cazul reexciziei este prea mare, acesta este acoperit prin metode specifice chirurgiei plastice. 

Avand toate datele obtinute in urma tratamentului chirurgical, date necesare stabilirii stadiului bolii si tipului exact de melanom, oncologul va putea stabili conduita terapeutica ulterioara.

Tratamentul chirurgical este cea mai importanta etapa de tratament la melanomul malign. 

Tratamentul Oncologic    

Tratament oncologic vine in completarea tratamentului chirurgical si depinde foarte mult de informatiile dobandite in urma etapei chirurgicale.

Ce este ganglionul santinela?

Ganlionul santinela reprezinta prima statie prin care tumora isi trimite celulele maligne spre organism determinand metastaze. Identificarea si analiza histopatologica a ganglionului santinela este o etapa foarte importanta in stabilirea diagnosticului complet.