Lipomul

Lipomul este o tumora benigna a tesutului adipos subcutanat, care se manifesta printr-un nodul sub piele ce variaza de la cativa milimetri la cativa centimetri. Poate fi unic sau multipli, cu localizare variata aproape pe toata suprafata corpului, iar atunci cand formatiunile sunt raspandite peste tot (abdomen, torace, coapse, brate s.a.) capata denumirea de lipomatoza.
In mod normal, evolutia sa este spre o crestere lenta in dimensiuni, fara complicatii grave, punand probleme de ordin estetic (mai ales cand sunt foarte mari sau multe), sau pot comprima structurile vecine , nervii , devenind dureros sau vasele de sange.
Lipoamele sunt moi la atingere, cu o textura asemanatoare aluatului de paine.
Unde se pot localiza lipoamele?
Lipoamele pot sa apara oriunde pe corp acestea apar frecvent pe gat, umeri, spate, abdomen, brate si coapse.
Care sunt cauzele aparitiei lipoamelor?
Specialistii spun ca, de fapt, cauza lipoamelor este necunoscuta.
Lipoamele tind sa apara la membrii din aceeasi familie, asa ca factorii genetici cel mai probabil joaca un rol important in dezvoltarea acestor tumori benigne.
Cum punem diagnosticul de lipom?
Diagnosticul se stabileste in urma examenului clinic, lipoamele sunt formatiuni tumorale mobile, de consistenta moale, au conturul regulat, iar tegumentul de deasupra este indemn.
Examinarea ecografica este importanta pentru a putea stabili diagnosticul si totodata pentru diagnostic diferential, iar in cazurile unde tumora este de mari dimensiuni se indica efectuarea unui RMN pentru a vedea cu precizie pe ce face compresiune si a evita lezarea tesuturilor nervoase.
Diagnosticul de certitudine se obtine in urma biopsiei dupa indepartarea chirurgicala!
Cum se trateaza lipoamele?
Cea mai obișnuită modalitate de a trata un lipom este indepartarea acestuia prin interventie chirurgicala, urmata de examenul anatomopatologic pentru confirmarea diagnosticului.
Tipul de anestezie este influentat de dimensiunea si numarul lipoamelor, astfel in cazul formatiunilor de mici dimensiuni se poate opta pentru anestezia locala, pe cand in cazul celor voluminoase poate fi necesara anestezia generala.
Ingrijirea postoperatorie
Postoperator recuperarea este rapida fiind necesara ingrijirea plagii postoperatorii conform indicatiilor medicului chirurg.