Ginecomastia

Ginecomastia este termenul medical pentru sanii dezvoltati mai mult decat normal la barbati. Aceasta poate cuprinde unul sau ambii sani si se estimeaza ca afecteaza 30-50% din populatia masculina.

Care sunt cauzele ginecomastiei?

Apariția ginecomastiei este cauzată deseori de o disfuncţie hormonală, adică de modificarea echilibrului între hormonii feminizanți estrogeni și testosteron. Următoarele afecțiuni pot contribui, de asemenea, la apariția ginecomastiei:

  • Hipertiroidism
  • Insuficiență renală
  • Obezitate
  • Insuficiență hepatică

De cele mai multe ori nu se asociaza cu o cauza evidenta.

Această afecțiune trebuie diferențiată de adipomastie, care reprezintă doar o acumulare de grăsime în zona mamară.

În cazul bărbaţilor tineri, ginecomastia poate apărea post-pubertate sau după consumul unor preparate anabolice în scopul măririi masei musculare.

Sunt un bun candidat pentru ginecomastie?

Barbati de toate varstele apeleaza la corectia sanilor. Cei cu o elasticitate buna a pielii obtin cele mai bune rezultate. Cu toate ca si adolescentii pot beneficia de aceasta procedura, este posibil ca ei sa aiba nevoie de o a doua operatie de corectare daca problema reapare.

Pentru barbatii obezi sau supraponderali, exercitiul fizic si o dieta echilibrata pot corecta problema fara operatie. Este recomandat ca cei care prezinta ginecomastie si care au o greutate ridicata, sa incerce intai sa rezolve problema greutatii inainte de a apela la metoda chirurgicala. Cum anumite medicamete sau substante ca steroizii pot genera ginecomastia, veti fi rugat sa opriti administrarea lor pentru a vedea daca problema persista.

Înainte de operația propriu-zisă, este nevoie de un consult endocrinologic și de efectuarea unei ecografii mamare  care va arăta dacă predomină țesutul gras sau țesutul glandular.

În ce constă operația de reducere a sânilor la bărbați ?

Operația de reducere a sânilor la bărbați sau mamoplastia de reducție are scopul de a oferi un aspect masculin al pieptului, mai plăcut din punct de vedere estetic, mai ferm la atingere și cu o piele mai netedă.

Majoritatea pacienților care suferă de ginecomastie prezintă, pe lângă dezvoltarea excesivă a componentei glandulare a sânului, și un exces de țesut adipos. În aceste cazuri, este necesară o abordare chirurgicală mai complexă ce îmbină excizia țesutului glandular cu liposuctie.

Care sunt riscurile interventiei chirurgicale ?

  • Cicatrici patologice
  • Neregularități de contur la nivelul zonei tratate
  • Inegalitate sau asimetrie între părți
  • Hematom sau formare de serom
  • Infecţie
  • De asemenea pot aparea: pierderea temporara a sensibilitatii la nivelul mamelonului, usoara asimetrie intre sani, modificari pigmentare ale areolelor.

Recuperarea postoperatorie este rapida,  firele se îndepărtează la  12-14 zile după intervenție, iar rezultatele finale se văd la aproximativ 6 luni de la operație.

Se recomandă purtarea unei veste compresive timp de 6 săptămâni postoperator si limitarea efortului fizic intens timp de 4 saptamani.